Nu er gnistmeldere blevet lov - Safevent
NU ER GNISTMELDERE BLEVET LOV
Og det har altid været sund fornuft at sikre sin produktion og investering via brandmeldeudstyr, lyder det fra en specialist på området.
- Den nye norm stiller krav om ekstra brandsikring på en række maskiner i træ- og mobilindustrien, fortæller René Hvidkær fra Safe-Vent.
Han henviser til reglerne i EN12779/2015, der nu er blevet præciseret, så det fremgår, at eksempelvis multisave, bredbåndspudsere, firesidede høvle og maskiner til high-speed skære- og fræseprocesser skal have installeret gnistdetekteringsudstyr.
- Og selv om det måske er noget nyt, at det står direkte i normen, har det jo altid været sund fornuft at sikre sin produktion og investering, påpeger René Hvidkær.
Han tilføjer, at der egentlig er tale om en udbygning af de oprindelige regler fra maskindirektivet eller måske snarere en præcisering af disse overfor brugere af træbearbejdningsmaskiner.
Hvis du ikke selv har en bedre løsning
Gnistdetektering er metoden, der ifølge den nye norm skal installeres. Altså hvis ikke man selv har en bedre løsning til at sikre effektivt mod brand.
- Det er det budskab, jeg har fremført i 10 år.
Og jeg kender ingen anden metode, der dur til »effektivt at forhindre tændkilder i at komme videre«, som står i standarden, fortsætter René Hvidkær.
Han påpeger, at gnistmelderne kun er et af flere forhold, der skal tages under overvejelse, når man producerer med træbearbejdningsmaskiner og ønsker, den størst mulige sikkerhed mod brand og de ødelæggende konsekvenser, det kan have. Safe-Vent rådgiver typisk om totalløsninger til sikring af maskiner og anlæg.
- Vi lægger vægt på, at vi i samarbejde finder ud af, hvordan vi kan gøre det smartest. Eller sagt med andre ord, hvordan du får mest for dine penge.
Der er ikke nogen vej udenom
René Hvidkær er fuldt bevidst om, at der er mange steder i træ- og møbelindustrien, hvor man endnu ikke har installeret den nødvendige sikring mod brand.
- Men der er ikke nogen vej uden om. I dag er det lov, at der skal installeres en række foranstaltninger, der kan minimere risikoen for brand og efterfølgende begrænse skaderne, hvis uheldet alligevel er ude, påpeger René Hvidkær.
- Men som jeg nu har sagt i rigtigt mange år: Uanset det lovgivningsmæssige er det kort og godt sund fornuft at minimere risikoen, og det har mange heldigvis indset, slutter René Hvidkær.
Denne artikel blev bragt i TechMedias fagblad, Træ & Møbelindustri, hvor den indgik i udgave nr. 3 2017.

DOWNLOAD SOM PDF

GÅ TIL ORIGINAL ARTIKEL

Vi anvender cookies til at skabe bedre brugeroplevelser, tilpasse indhold og indsamle statistik om brugertrafik. Fortsætter du med, at bruge hjemmesiden, uden at ændre dine indstillinger, går vi ud fra, at du accepterer at modtage alle cookies fra www.safevent.dk.